تحویل حجمی آب، گام اول بهره وری دربهره برداری از منابع آبی
رئیس بخش مدیریت آب در مزرعه موسسه تحقیقات خاک و آب بر لزوم اجرای تحویل حجمی آب به کشاورزان با هدف تحقق بهره وری در مصرف آب کشاورزی تاکید کرد.
به گزارش خبرگزاری ایانا، نیازعلی ابراهیم پاک با اشاره به این که صرفه جویی در مصرف آب بسته به سیاستها های کلی کشور اتفاق میافتد بیان کرد: برای تحقق صرفه جویی در مصرف آب، باید سیستمهای آبیاری اصلاح شود. این تنها شامل استفاده از سیستمهای آبیاری تحت فشار نمیشود بلکه باید از روشهای متفاوتی برای آبیاری استفاده شود؛ مکانیزاسیون اصلاح و عملیات کشاورزی بهره ور شود.
وی با تاکید بر این که ما آمار دقیقی از منابع آبی کشور نداریم و نمیدانیم که چقدر آب در اختیار بخش کشاورزی است گفت: بسیاری از کشاورزان، چاهی با یک پروانه بهرهبرداری قدیمی در اختیار دارند و بر اساس همان پروانه قدیمی، از منابع آبی بهرهبرداری میکنند.
تحویل حجمی آب، گام اول بهره وری دربهره برداری از منابع آبی
وی ادامه داد: در حال حاضر حدود ۳۰ سال است که این بحث مطرح است که اگر میخواهیم آمار دقیقی از منابع آب داشته باشیم و اینکه کشاورز بتواند مدیریت خوبی روی منابع آب داشته باشد؛ باید بتوانیم آب را به صورت حجمی به کشاورز تحویل دهیم. به این معنی که سر چاه کشاورزی کنتور نصب شود؛ دبی خروجی کنتور مشخص باشد و آب بر همین اساس به کشاورز تحویل شود. در چنین شرایطی امکان مدیریت آب برای کشاورز نیز فراهم میشود. این خواسته اساسی ما طی این سالها از دولت و وزارت نیرو است.
حدود ۳۰ سال است که این بحث مطرح است که اگر میخواهیم آمار دقیقی از منابع آب داشته باشیم و اینکه کشاورز بتواند مدیریت خوبی روی منابع آب داشته باشد؛ باید بتوانیم آب را به صورت حجمی به کشاورز تحویل دهیم.
ابراهیم پاک افزود: وزارت نیرو و وزارت جهاد کشاورزی در تلاش برای انجام این اقدام هستند ولی، این در اولویت برنامهها قرار ندارد. در این ارتباط سمینارهای مفصلی برگزار شده، و بارها بحث و گفتگو شده است.
رئیس بخش مدیریت آب در مزرعه موسسه تحقیقات خاک و آب با اشاره به راه اندازی سامانه نیاز آبی گفت: ما به وزارت نیرو اعلام کرده ایم که در این سامانه، نیاز آبی تک تک محصولات کشاورزی مطالعه و مشخص شده است. با رجوع به این سامانه، کشاورز میتواند بر اساس الگوی کشت خود آب را به صورت حجمی تحویل بگیرد و بر اساس آن روی تولید، کشت، بهره وری و آب در اختیارخود مدیریت داشته باشد.
وی تصریح کرد: تا زمانی که تحویل حجمی آب در کشاورزی محقق نشود، نمیتوانیم آمار دقیقی از مصرف آب کشاورزی و شرایط بهرهوری داشته باشیم؛ و زمانی که اطلاعات و دادهها ناقص باشد، جمعبندی نیز دقیق نخواهد بود.