کشاورزی چهار فصل در خوزستان
معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی خوزستان گفت: کشتهای فصلی استان خوزستان به حدود یک میلیون و ۳۱۸ هزار هکتار میرسد.
به گزارش روابط عمومی سازمان جهاد کشاورزی خوزستان، عبدالرضا سیداحمدی با بیان اینکه خوزستان یکی از استانهای مهم کشاورزی کشور است و الگوی کشت محصولات زراعی خود را در دو فصل تابستان و پاییز تنظیم کرده است اظهار داشت: در فصل تابستان، حدود ۳۶۰ هزار هکتار از اراضی زیر کشت محصولات مختلفی مانند برنج، ذرت، حبوبات، سبزیجات، سورگوم، کنجد و سویا قرار دارد.
وی افزود: این محصولات به دلیل رشد فعال در فصل تابستان کشت میشوند و نیشکر نیز از محصولات کلیدی فصل تابستان است با این تفاوت که برداشت این گیاه در پاییز انجام می شود.
سیداحمدی ادامه داد: بر اساس آمارها، سطح زیر کشت برنج در سال جاری به طور میانگین به ۱۶۲ هزار و نیشکر به ۹۲ هزار هکتار رسیده است، همچنین نسبت به سال های گذشته افزایش ۲ تا ۳ درصدی در سطح کشت سایر محصولات را شاهد هستیم.
سید احمدی با بیان اینکه مجموع کشتهای فصلی استان خوزستان به حدود یک میلیون و ۳۱۸ هزار هکتار میرسد، عنوان کرد: با توجه به چالشهای مربوط به کمآبی و خشکسالیهای اخیر، کشاورزان این استان به دنبال استفاده از الگوهای کشت مناسب و مقاوم به کمآبی هستند،دولت نیز با ارائه مشوقهایی برای کشت محصولات کمآببر مانند سویا، ماش و کنجد تلاش دارد کشاورزان را به سمت زراعتهای پایدارتر هدایت کند.
با توجه به چالشهای مربوط به کمآبی و خشکسالیهای اخیر، کشاورزان خوزستان به دنبال استفاده از الگوهای کشت مناسب و مقاوم به کمآبی هستند. دولت نیز با ارائه مشوقهایی برای کشت محصولات کمآببر مانند سویا، ماش و کنجد تلاش دارد کشاورزان را به سمت زراعتهای پایدارتر هدایت کند.
معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی استان با بیان اینکه خوزستان به عنوان یکی از قطبهای کشاورزی کشور، دارای ۷۵ هزار هکتار باغات است تصریح کرد: از این میزان، حدود ۱۱ هزار هکتار به باغات دائمی اختصاص دارد.
سیداحمدی ادامه داد: باغات مرکبات در این استان دارای اهمیت ویژهای هستند و سطح زیر کشت آنها به ۲۱ هزار هکتار میرسد همچنین نخیلات با مساحتی بیش از ۴۲ هزار هکتار در حال احیا و بازسازی هستند.
وی گفت: برداشت مرکبات از سطح ۶ هزار و ۹۰۰ هکتار باغهای بارور استان آغاز شده و پیشبینی میشود امسال حدود ۱۱۵ هزار تن مرکبات از این باغات برداشت شود.
سیداحمدی ادامه داد: شهرستانهای دزفول، شوش، اندیمشک، شوشتر، دزپارت و باغملک به عنوان مراکز اصلی تولید مرکبات در استان شناخته میشوند.
شهرستانهای دزفول، شوش، اندیمشک، شوشتر، دزپارت و باغملک به عنوان مراکز اصلی تولید مرکبات در استان شناخته میشوند
وی با بیان اینکه خوزستان سالانه حدود ۴۲۰ هزار تن انواع محصولات باغی تولید میکند که بیش از ۲۵ درصد این تولیدات مربوط به مرکبات است اظهار داشت: در سال گذشته، خوزستان رتبه دوم تولید گریپفروت، رتبه سوم تولید لیموشیرین و نارنج، رتبه پنجم تولید نارنگی و لیموترش و همچنین رتبه هفتم تولید پرتقال کشور را به خود اختصاص داد.
سید احمدی بیان کرد: با برنامهریزیهای جدید در حال توسعه باغات و نخیلات استان هستیم و در این راستا، طرحهای افزایش سطح زیر کشت در آبادان در حال اجراست که شامل جایگزینی و بهبود باغات موجود میشود.
وی عنوان کرد: جهاد کشاورزی در سال زراعی گذشته با وجود چالشهای طبیعی مانند خشکسالی و سیل، موفق به خرید یک میلیون و ۶۲۴ هزار تن گندم از کشاورزان شد. این میزان خرید، خوزستان را در رتبه اول تولید گندم در کشور قرار داد.
سید احمدی اضافه کرد: در سال زراعی ۱۴۰۱ – ۱۴۰۲، میزان خرید گندم در استان نسبت به سال قبل ۲۴ درصد افزایش یافته و این نشاندهنده تلاشهای مستمر کشاورزان خوزستانی است.
وی ادامه داد: خوزستان با داشتن ۵۳۵ هزار هکتار از مزارع آبی و ۲۱۹ هزار هکتار از مزارع دیم، به عنوان بزرگترین تولیدکننده گندم در کشور شناخته میشود همچنین، با توجه به شرایط آب و هوایی و چالشهای ناشی از کمآبی، کشاورزان به سمت کشت محصولات مقاومتر و کمآببر روی آوردهاند.
سیداحمدی خاطرنشان کرد: در ۱۰ سال اخیر، استان خوزستان با افزایش چشمگیر در تولید گندم مواجه بوده که از میزان ۹۵۰ هزار تن گندم در سالهای گذشته به یک میلیون و ۶۲۴ هزار تن در سال جاری رسیده است که نشاندهنده افزایش رقم ۹۰۰ هزار تنی در خرید گندم است.
خوزستان به عنوان بزرگترین تولیدکننده گندم در کشور شناخته میشود
وی تصریح کرد: برنج دیگر محصول استراتژیک خوزستان است که در سالهای اخیر بهویژه با تأمین منابع آبی مناسب، سطح کشت آن بین ۱۵۰ تا ۱۶۰ هزار هکتار متغیر بوده است خوزستان پس از استانهای گیلان و مازندران، رتبه سوم تولید برنج در کشور را دارد.
خوزستان پس از استانهای گیلان و مازندران، رتبه سوم تولید برنج در کشور را دارد.
معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی خوزستان گفت: امسال با وجود محدودیتهایی که در برخی مناطق، نظیر حوزههای مارون و کرخه اعمال شد، هیچ ممنوعیتی برای کشت برنج در سایر نقاط استان اعلام نشده است اما بهطور خاص، در حوزه مارون، ۵هزار هکتار برای کشت برنج مجاز اعلام شده است بنابراین، کشاورزانی که به آب دسترسی دارند، توانستهاند به کشت برنج ادامه دهند.
سیداحمدی اضافه کرد: گلخانههای ارزان قیمت یکی از شیوههای علمی جدید کشت است که هزینه ساخت آن ۲۰ درصد راه اندازی گلخانه استاندارد است.
گلخانههای ارزان قیمت یکی از شیوههای علمی جدید کشت است که هزینه ساخت آن ۲۰ درصد راه اندازی گلخانه استاندارد است
وی با اشاره به اینکه براساس برنامه وزارت جهاد کشاورزی راه اندازی آزمایشی گلخانههای ارزان قیمت در برخی از استانها از جمله استان خوزستان است، افزود: در بخش نخست راه اندازی گلخانه شوشتر، ۲۵ هکتار آن برای ساخت گلخانههای ارزان قیمت که در آن محصول گوجه کشت میشود، اختصاص یافته است. همچنین در مجتمعهای بزرگ گلخانهای ماهشهر و حمیدیه نیز راهاندازی گلخانههای ارزان قیمت در حال پیگیری است.
سیداحمدی ادامه داد: با پرداخت تسهیلات بانکی به متقاضیان میتوان راه اندازی گلخانههای ارزان قیمت را توسعه داد و در آن انواع محصولات باغی و زراعی تولید کرد.
با پرداخت تسهیلات بانکی به متقاضیان میتوان راه اندازی گلخانههای ارزان قیمت را توسعه داد و در آن انواع محصولات باغی و زراعی تولید کرد.
وی با بیان اینکه توسعه گلخانهها نیز در دستور کار قرار دارد تا محصولات گرمسیری مانند پاپایا، بلوبری و موز تولید شوند، گفت: این اقدامات به افزایش بهرهوری از آب و زمین کمک کرده و هدف اصلی آن افزایش تولید محصولات زراعی و باغی برای کشاورزان است ، با توجه به شرایط اقلیمی مناسب و تنوع کشت، خوزستان توانسته به قطب تولید محصولات کشاورزی در کشور تبدیل شود.
وی همچنین عنوان کرد: به گفته مسئولان کشوری، ۷۰ درصد کشت پاییزه چغندر قند در کشور نیز در این استان انجام میشود و در حال حاضر با وجود ۲ کارخانه حدود ۱۱ هزار هکتار از اراضی کشاورزی در شهرهای دزفول، اندیمشک، شوش، شوشتر و بهبهان به این کشت اختصاص یافته است.
سیداحمدی گفت: تولید کلزا، کنجد و سویا در خوزستان به افزایش ۲ برابری رسیده و تمامی وجه کشاورزان پس از خرید بلافاصله به آنها پرداخت شده است همچنین، کشت کنجد که در فصل تابستان انجام میشود، در حدود ۲۰ هزار هکتار در حال توسعه است و علاوه بر مصارف روغنی، کاربردهای متعددی در صنعت شیرینیپزی دارد.
وی در خصوص دانه روغنی سویا گفت: این دانه روغنی در سطحی نزدیک به ۳۳۰ هکتار کشت شده است که میتواند به تأمین نیاز کشور به روغن و پروتئین کمک کند و نقش مهمی در تناوب زراعی ایفا کند.
معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی خوزستان اضافه کرد: طرح جهش تولید در دیمزارها به منظور افزایش تنوع محصولات زراعی در مناطق دیم کشور در حال اجرا است که در چهار سال گذشته، تعداد محصولات زراعی را از ۲ به هشت محصول افزایش داده است.
سیداحمدی با بیان اینکه گندم دیم، دانه روغنی کلزا، عدس، نخود، علوفه و گیاهان دارویی در خوزستان به وفور کشت میشوند، افزود: این طرح به دنبال افزایش کشت کنجد به عنوان محصول تابستانه میباشد که در حدود ۲۰ هزار هکتار از اراضی به کشت این محصول اختصاص یافته است همچنین، امسال نزدیک به ۳۳۰ هکتار سویا کشت شده است.