سرشماری عمومی کشاورزی و اهمیت آن برای کشاورزان دزفول، شوش و اندیمشک(شمال خوزستان)
سرشماری عمومی کشاورزی در کشورمان هر 10 سال یکبار انجام می شود. ششمین سرشماری، امسال از 12 آبان ماه آغاز می شود. مطالعه این مقاله که در تهیه آن از گزارش خبرگزاری مهر در تاریخ ۲۵ مهر ۱۴۰۳ استفاده شده است می تواند پاسخگوی بسیاری از سوالات کشاورزان دزفول، شوش و اندیمشک(منطقه شمال خوزستان) در این زمینه باشد.
سرشماری عمومی کشاورزی چیست؟
سرشماری عمومی کشاورزی به معنی شمارش همه واحدهای کشاورزی و ثبت خصوصیات هر یک به طور جداگانه است. همچنین این سرشماری تمام واحدهای کشاورزی نقاط روستایی و شهری را تحت پوشش قرار میدهد و به این دلیل به آن سرشماری عمومی کشاورزی گفته میشود.
سرشماری کشاورزی ۱۲ آبان ماه ۱۴۰۳ به طور رسمی در کشور آغاز میشود.
فرمان اجرای سرشماری عمومی کشاورزی اول شهریور از سوی مسعود پزشکیان، رئیس جمهور کشور ابلاغ شد.
در این ابلاغیه آمده است «در اجرای ماده ۴ قانون مرکز آمار ایران و با استناد به مصوبه ۶۲ جلسه شورای عالی آمار، شورای راهبری سرشماری عمومی کشاورزی سال ۱۴۰۳، سازمان برنامه و بودجه کشور و مرکز آمار ایران و پژوهشکده تابعه مکلف هستند سرشماری عمومی کشاورزی را در آبان ماه سال ۱۴۰۳ به مرحله اجرا درآورند.
در مدت زمان اجرای سرشماری یاد شده، تمام وزارتخانهها، مؤسسات دولتی و وابسته به دولت و شرکتهای دولتی مکلف هستند بر اساس مواد ۵ و ۶ قانون مرکز آمار ایران نسبت به در اختیار قرار دادن تمام امکانات و تجهیزات مورد نیاز سرشماری اقدام کنند.»
سرشماری کشاورزی ۱۲ آبان ماه ۱۴۰۳ به طور رسمی در کشور آغاز میشود و 45 روز به طول می انجامد
در سرشماری عمومی کشاورزی کدام مؤلفهها ارزیابی میشوند؟
یکی از پرسشهای متداول این است که در سرشماری کشاورزی چه چیزی مورد ارزیابی قرار گیرد.
سرشماری کشاورزی، گردآوری اطلاعات فعالیتهای مختلف کشاورزی شامل موارد ذیل از بهره برداران کشاورزی است:
- پرورش محصولات سالانه نظیر گندم، جو، شلتوک و ذرت
- پرورش محصولات دائمی نظیر پرتقال، سیب، خرما و انگور
- پرورش گاو و گوساله، گوسفند و بره، بز و بزغاله، گاومیش و بچه گاومیش و شتر و بچه شتر
- کشت محصولات گلخانهای
- پرورش آبزیان خوراکی شامل ماهیان گرمایی و سردابی و میگو
- پرورش طیور
- پرورش کرم ابریشم
- پرورش زنبور عسل
موارد مورد ارزیابی در سرشماری عمومی کشاورزی
تاریخچه سرشماری عمومی کشاورزی در ایران چه میگوید؟
در ایران تا کنون ۵ سرشماری در سالهای ۱۳۵۲، ۱۳۶۷، ۱۳۷۲ و ۱۳۸۲ خورشیدی با استفاده از ابزار کاغذی و سال ۱۳۹۳ با استفاده از ابزار الکترونیکی تبلت اجرا و نتایج آن در سطح کوچکترین واحد جغرافیایی شهر و آبادی منتشر شد. بر اساس آخرین سرشماری که در سال ۱۳۹۳ اجرا شده بیش از ۴ میلیون بهره بردار کشاورزی در کشور وجود دارد که ۹۰ درصد آنها در مناطق روستایی فعالیت دارند.
مقایسه سرشماریهای کشاورزی در کشورها نشان میدهد که کشور ایران به لحاظ تعداد سرشماری در منطقه آسیا با ۵ سرشماری جز کشورهای پیشرو است.
سطح سواد بهره برداران سبب شده تا سرشماری بیشتر حضوری و تلفنی باشد در حالی که این امر در کشورهای پیشرفته مثل آمریکا به دلیل سطح سواد بالا کشاورزان به شکل خوداظهاری و با ارسال فرمهای مربوطه به شکل الکترونیکی انجام میشود.
اهمیت سرشماری عمومی کشاورزی در چیست؟
سرشماری عمومی کشاورزی، اطلاعات مهمی را از فعالیتهای کشاورزی هر کشور در سطح کوچکترین واحد جغرافیایی در اختیار تصمیم گیران قرار میدهد که فقط با اجرای سرشماری قابل حصول است. با توجه به فاصله گرفتن از آخرین سرشماری و تحولات سریع بخش کشاورزی، اجرای سرشماری در سال ۱۴۰۳ ضرورتی اجتناب ناپذیر است؛ برخی از دلایل دیگری که اجرای سرشماری در سال ۱۴۰۳ را دو چندان میکند به قرار زیر است:
۱. مطابق ماده ۳ قانون مرکز آمار ایران و ماده ۱۰ قانون احکام دائمی برنامه توسعه کشور (بهمن ۱۳۹۵) به منظور حفظ سری زمانی آمارهای بخش کشاورزی و بهنگام سازی بهره برداران کشاورزی سرشماری یاد شده باید در پاییز سال ۱۴۰۳ اجرا شود.
۲. بر اساس توصیه سازمان غذا و کشاورزی ملل متحد (FAO)، سرشماری کشاورزی باید در بازههای زمانی حداکثر ۱۰ ساله انجام شود؛ در برخی از کشورها مانند آمریکا، ژاپن، چین و کانادا سرشماری کشاورزی هر ۵ سال یک بار انجام میشود.
۳. سرشماری عمومی کشاورزی به عنوان دومین طرح آماری بزرگ کشور و مهمترین فعالیت آماری بخش کشاورزی است.
۴. اطلاعات حاصل از این سرشماری تأمین کننده نیازهای چارچوبی و آمار پایه این بخش در سطح کوچکترین واحد جغرافیایی مورد نیاز مرکز آمار ایران، وزارت جهاد کشاورزی، سازمانهای متولی تنظیم بازار، برنامه ریزان، پژوهشگران و… است.
۵. برای برنامهریزی درست در بخش کشاورزی نیاز به اطلاعات دقیق و بهنگام در سطح آبادیها و شهرها است که فقط از سرشماری به دست خواهد آمد.
۶. طرحهای آمارگیری نمونهای کشاورزی به ویژه طرحهای خانواری و مقیاس بزرگ مانند آمارگیریهای باغداری، زراعت، دامداری و طرحهای ویژه حسابهای اقتصادی مانند جدول داده-ستانده با استفاده از چارچوب سرشماری اجرا میشود. نتایج طرحهای یاد شده نشان میدهد تغییرات چارچوب سرشماری عمومی کشاورزی ۱۳۹۳ افزایش خطای نمونهای در طرحهای مذکور در سالهای اخیر شده است.
همچنین اجرای نامنظم سرشماری موجب به هم خوردن سری زمانی اطلاعات خواهد شد و پیش بینیهای مبتنی بر سری زمانی را با خطا مواجه خواهد کرد.
سرشماری عمومی کشاورزی، اطلاعات مهمی را از فعالیتهای کشاورزی کشور در اختیار تصمیم گیران قرار میدهد که فقط با اجرای سرشماری قابل حصول است
نتایج سرشماری، ۱۴۰۴ اعلام میشود
برخی از آمارها حاکی از آن است که ۵ میلیون و ۲۰۰ هزار بهره بردار در کشور فعالیت دارند اما آمار مرکز آمار این عدد را ۴ میلیون نفر اعلام میکند. در سرشماری کشاورزی آبان ماه قرار است ۲۸۰ قلم مورد پرسش باشد و این امر از تمام بهره برداران خواهد بود.
بر اساس سخنان رئیس مرکز آمار ایران، سرشماری کشاورزی حدود ۴۵ روز به طول میانجامد و دادهها و اطلاعات به دست آمده محرمانه بوده و قابلیت انتشار ندارد؛ اما پس از استخراج نتایج، اطلاعات نهایی در اختیار نهادهای مربوطه قرار میگیرد.
همچنین نتایج آمار سرشماری عمومی کشاورزی آبان امسال، اوایل سال ۱۴۰۴ بهطور رسمی اعلام خواهد شد.
دادهها و اطلاعات به دست آمده در سرشماری عمومی، محرمانه بوده و قابلیت انتشار ندارد؛ اما پس از استخراج نتایج، اطلاعات نهایی در اختیار نهادهای مربوطه قرار میگیرد.
فواید سرشماری عمومی کشاورزی برای کشاورزان دزفول، شوش و اندیمشک(شمال خوزستان)
سرشماری عمومی کشاورزی، ابزاری مهم برای جمعآوری اطلاعات جامع و دقیق درباره وضعیت کشاورزی در مناطق مختلف کشور و از جمله منطقه شمال خوزستان شامل دزفول، شوش و اندیمشک به عنوان یکی از قطب های کشاورزی کشور محسوب می شود. این سرشماری به ویژه برای کشاورزان این منطقه، مزایای زیادی دارد:
شناسایی نیازهای واقعی کشاورزان
سرشماری میتواند به دولت در شناسایی مشکلات و چالشهای کشاورزان این مناطق کمک کند و از این طریق نیازهای واقعی آنها را بهتر درک کند. این اطلاعات میتواند منجر به برنامهریزی بهتر و تخصیص منابع بهینه شود.
برنامهریزی و سیاستگذاری بهتر از سوی دولت
دادههای جمعآوریشده از سرشماری میتواند به دولت و سازمانهای مربوطه در تدوین سیاستهای موثر در حوزه کشاورزی کمک کند. با شناخت بهتر از ظرفیتها و محدودیتها، میتوان برنامههایی برای بهبود وضعیت کشاورزی اجرا کرد.
دسترسی به حمایتهای دولتی
کشاورزان با ارائه اطلاعات صحیح و دقیق از وضعیت خود، میتوانند از حمایتهای دولتی، تسهیلات و وامهای کشاورزی بهرهمند شوند. سرشماری عمومی به عنوان سندی معتبر میتواند در این زمینه مؤثر باشد.
بهبود تکنیکها و روشهای کشاورزی
اطلاعات بهدستآمده از سرشماری میتواند به معرفی تکنیکها و روشهای نوین کشاورزی کمک کند. این موضوع میتواند به افزایش بهرهوری و کاهش هزینههای تولید منجر شود.
افزایش آگاهی عمومی
سرشماری عمومی کشاورزی باعث افزایش آگاهی کشاورزان و جامعه نسبت به مسائل کشاورزی و اهمیت آن در توسعه پایدار منطقه میشود. این آگاهی میتواند به بهبود فرهنگ کار و نوآوری در کشاورزی منجر شود.
در نهایت، سرشماری عمومی کشاورزی یک فرصت طلایی برای کشاورزان دزفول، شوش و اندیمشک در منطقه شمال خوزستان است تا بتوانند صدای خود را به گوش مسئولین برسانند و از حقوق و نیازهای خود دفاع کنند.
اهمیت و مزایای سرشماری عمومی کشاورزی برای کشاورزان دزفول، شوش و اندیمشک(منطقه شمال خوزستان)
جمع بندی
سرشماری عمومی کشاورزی، اطلاعات مهمی را از فعالیتهای کشاورزی کشور در اختیار تصمیم گیران قرار میدهد که فقط با اجرای سرشماری قابل حصول است. کشاورزان و از جمله کشاورزان زحمتکش دزفول، شوش و اندیمشک در منطقه شمال خوزستان با همکاری در این زمینه می توانند دولت را در برنامه ریزی های دقیق تر در جهت تخصیص منابع و رفع مشکلات حوزه کشاورزی کشور یاری کنند.